Оптимизация за търсачки или „SEO“ е процесът, който прави сайта ви по-привлекателен за хората и за търсачките.
Това включва много фактори, от ключовите думи, използвани в заглавието и текста на уеб страниците Ви, до времето, което потребителите прекарват на уебсайта Ви, и дори броят на връзките към и от вашия уебсайт.

SEO професионалистите използват различни тактики за подобряване на класирането. Това е сложна дейност, тъй като се предполага, че има над 200 класиращи фактора, които търсачките използват, за да определят класирането за всяка ключова дума. Докато алгоритмите, които определят класирането, се държат под ключ, опитните специалисти по маркетинг провеждат тестове и анализират данните, за да научат какво работи и какво не.

В крайна сметка, търсачките са точно като Вас – имат за цел да задоволят своите клиенти. Ако потребителите не са доволни от резултатите, които получават за търсенията си, те ще отидат някъде другаде, за да намерят това, което търсят. Алгоритмите се промениха драматично през годините, всичко това в усилието да се подобри качеството на съдържанието в мрежата и да се подобри практическата работа на потребителите.

В ранните дни беше лесно да се класира за всичко, независимо дали е било свързано с вашия сайт или не – всичко, което трябваше да направите, беше ключови думи, практика, известна като пълнене на ключови думи във вашата уеб страница и … готово.

А сега? SEO оптимизацията изисква много повече усилия и разчита на създаването на ценен ресурс за целевата Ви аудитория, като първо се фокусира върху потребителите, а търсещите машини остават на второ място. Процесът на SEO оптимизация може да бъде разделен на два ключови компонента, всеки със своя серия от най-добри практики.

 

On-Page SEO

Това е частта от SEO, която се извършва на уебсайта Ви. Тя включва многобройни елементи и, когато се оптимизира правилно, се стига и до желаните резултати.

По време на On page SEO ние разглеждаме:

Изследване на ключови думи

Ключовите думи са това, което хората използват, за да Ви намерят. Разглеждаме най-често срещаните фрази, които клиентите Ви вероятно ще използват, за да намерят уебсайта Ви, и каква конкуренция има за тези думи и фрази. След това ги използваме в целия си уебсайт и съдържание, за да се уверим, че търсачките знаят, че сте източник на техните потребители. Освен тези основни ключови думи е важно също така да използвате ключови думи с латентно семантично индексиране (LSI). LSI ключовите думи са по същество тези, които са свързани с вашите основни ключови думи, които търсачките също биха очаквали да видят във вашия сайт. Например, ако основната Ви ключова дума е „кучешка храна“, тогава някои ключови думи в LSI могат да бъдат:     Евтини храни за кучета     Персонализирани храни за кучета  и т.н.

 

Структура на уебсайта

Добрата структура на уеб сайта се превръща в добро потребителско преживяване. Всичко трябва да бъде изградено чрез логическа йерархия, така че потребителите да могат лесно да намерят това, което търсят. Плюс това, колкото е по-добра структурата на уебсайта Ви, толкова по-лесно е за търсачките да го обхождат и индексират. Ботовете няма автоматично да открият всичко на уебсайта Ви, затова зависи от Вас, за да ги улесните. Част от вашата структура трябва да включва SEO-приятелски URL. Използвайте ключови думи в URL адреса си.

 

Отзивчив дизайн

Тъй като в последно време мобилният трафик все повече се увеличава, важно е да създадете безпроблемно потребителско изживяване независимо от това, на кое устройство потребителят ще дойде при Вас. Отзивчивият дизайн автоматично приспособява уебсайта Ви да изглежда подходящ за компютър, таблет или смартфон, така че потребителите да продължат да имат отличен изглед навсякъде. Мобилността беше добавена като фактор за класиране през април 2015 г.

 

Robots.txt

Този файл казва на роботите на търсачките кои файлове да четат и кои да игнорират.

 

 Sitemap.xml

Този файл показва на търсачите колко страници трябва да бъдат индексирани в уебсайта. Когато уеб администраторите добавят допълнителни страници, те могат да подадат отново картата на сайта, за да включат новите страници.

 

Съдържание на страницата

Това е мястото, където трябва да се работи интензивно, защото съдържанието на страницата Ви е мястото, където ще бъдат главната част от ключовите Ви думи и LSI фрази. Използвайте маркерите на заглавията, за да разбиете логически текста си за по-лесно четене. Всяка страница трябва също да има ALT текст за всички изображения, като се използват описателни ключови думи, за да се гарантира, че тези, които използват помощни устройства, все още могат да разберат какво има на страницата.

 

Изходящи връзки

Това са връзки към други уебсайтове, които не са ваши собствени. Те трябва да са свързани със съдържанието на страницата Ви и да водят към авторитетни източници.

 

Вътрешни връзки

Това са връзки към други страници на вашия уеб сайт. Както при изходящите връзки, те трябва да са свързани със съдържанието на страницата. Например, ако сте написали публикация в блог за това как да изберете правилната порода кучета за вашия начин на живот, можете да я свържете с други публикации, които сте писали за различни породи.

 

Скорост на сайта

Всичко на страницата ви – кода, изображенията, видеоклиповете и други елементи са данни. Всички тези данни влияят колко бързо ще се зарежда страницата Ви. Ако отнеме твърде много време, потребителите няма да чакат, а ще посетят друг сайт. Всъщност 47% от хората очакват уебсайт да се зареди в рамките на две секунди или по-малко, а 40% ще изоставят уебсайт, който отнема три секунди или повече, за да се зареди.

 

Бутони за социално споделяне

Макар някои хора все още твърдят че социалните сигнали не играят пряка роля в класирането, улеснявайки аудиторията Ви да споделя Вашето съдържание с приятелите си, ще Ви помогне да получите повече „очи” за Вашето съдържание. Колкото повече хора виждат Вашето съдържание, толкова по-голям е шансът някой да се свърже с Вас.

 

Off-Page SEO

Както подсказва името, това е част от оптимизацията за търсещи машини, която се провежда на друго място онлайн. Основният акцент е да се изградят връзки към Вашия сайт от други източници, така че да бъде идентифициран като ценен ресурс. Ние помагаме на справяне с това по редица начини и със стратегия, която е изградена спрямо Вашия сайт.

Off-page SEO изисква непрекъснати усилия. Нови сайтове и конкуренция се появяват всеки ден. Непрекъснати усилия, за да поддържате високо класиране са необходими, тъй като класациита никога не са статични, а се променят постоянно.

 
Може да прочетете също: