гаранции в SEO

Един от най-често срещаните въпроси на нашите клиенти е: „Какви гаранции давате при SEO?“

В момента, за съжаление, SEO услугите се възприемат от много клиенти като измама, защото някои от тях вече са се „опарили”. Но в същото време те разбират, че SEO е един от най-ефективните начини за привличане на клиенти. Затова всички искат гаранции. Но няма как да се дават гаранции за резултат, в който участва 3-та независима страна – търсачката Google или друга.

Гаранции при SEO – това е най-голямата заблуда за клиентите!

Според вас може ли лекар да даде гаранция, че в определен срок ще бъдете 100% здрави? Не! Но когато се разболеете, отивате на лекар, плащате пари за преглед, за лекарства и т.н. И в същото време, за да не навредите на здравето си, ще потърсите ДОБЪР лекар, а не евтин. И го търсите по добри отзиви, практика, научни степени и титли, решаване на сложни проблеми и т.н.
Подобен пример е и с адвокатите. Търсите специалист, който ще реши проблема ви и веднага разбирате, че НЯМА 100% ГАРАНЦИИ ЗА УСПЕХ или те не зависят директно от адвоката. Трети страни също участват в работата с адвокат, от когото зависи и резултатът (съдия, ищци).

В SEO процеса участват три страни – клиентът, SEO специалистът и търсачката. В този случай договорът се сключва само между първите двама. Само този факт е достатъчен, за да обясни, че няма гаранции в SEO за конкретни срокове и позиции в търсачката.
В официалната документация на Google е посочено, че никой, включително представители на търсачката, не може да гарантира, че определен сайт ще заема определена позиция.

 

SEO борба: собственици на уебсайтове срещу търсачката

Важен момент: търсачката с нищо не Ви е длъжна.

Повтаряме: нито Google, нито Bing, Yandex или друга търсеща машина не ви дължи нищо. Те изобщо не са длъжни да класират вашия сайт. Запомнете това веднъж завинаги.

Защо? Да, много е просто. Търсачките не получават доходи от вас. Нямате финансови отношения с тях. Следователно търсачките не ви дължат нищо

Търсачките се интересуват от сайта ви само като елемент за изграждането на висококачествени резултати от търсенето. Ако търсачката счита вашия сайт за несъвместим с концепцията ѝ за качествен уебсайт (мнението на търсачката почти винаги противоречи на мнението на собственика на сайта), тогава той ще бъде лошо класиран. И дори SEO тук може да не помогне.

 

Гаранции има! Но е важно да разберете какви точно са те.

Реално гаранциите при SEO са следните: SEO изпълнителят гарантира, че ще извърши работата (оптимизация) за подобряване на качеството на сайта от гледна точка на търсачките. Резултатът от тази работа може да бъде подобряване на видимостта на сайта в търсачките.
И именно само това, тъй като няма 100% сигурност че сайтът ще влезе в ТОП. Гаранциите за ТОП са измама. В крайна сметка, как един изпълнител може да гарантира нещо, на което той не може да влияе пряко?

Търсачката не дължи нищо на собственика на сайта, а още по-малко на SEO специалиста!

  • Специалистът по SEO не е всемогъщ магьосник. Той не поставя сайта в ТОП, но създава условията, при които търсачката избира конкретен сайт и го добавя към своя ТОП. Никой оптимизатор на Земята не може пряко да влияе или да управлява търсачката. И затова, професионалистът не дава гаранции при SEO. Единственият вид гаранция, която SEO специалистът може да даде, е гаранцията за качествено изпълнение на работата си.
  • Сайтът не е само колекция от страници и скриптове. Това е вашият бизнес. Необходимо е постоянно да се развива, усъвършенства, променя. В ТОП на търсачките има постоянна конкуренция и трябва да сте готови за това.

 

Въпреки това, всяка уважаваща себе си SEO агенция и всеки съвестен фрийлансър може да обещае на клиента че ще извърши висококачествена и цялостна работа за SEO оптимизация на клиентския сайт, която включва:

  • цялостен анализ на сайта и неговите конкуренти.
  • съставяне на семантично ядро, включващо думи и фрази, свързани с бизнеса на клиента и имащи реално търсене.
  • идентифициране на технически грешки в сайта и в някои случаи – помощ при тяхното отстраняване.
  • вътрешна и външна оптимизация на сайта в съответствие с актуалните изисквания на търсачките.
  • мониторинг на позициите на сайта по популярните заявки.
  • редовно отчитане на извършената работа и постигнатите резултати.

И това е всичко, което може да бъде гарантирано. Всичко останало е заблуда за клиентите!

 
Може да прочетете също: