поведенчески фактори

Поведенческите фактори – това е съвкупност от действията на посетителите на вашия сайт.

Алгоритмите на търсачките все повече се фокусират върху удобството на потребителя. Търсачките анализират поведението на потребителите и въз основа на тази информация увеличават или намаляват позициите в класирането на сайта. Сега и за в бъдеще тези фактори са едни най-важните в seo оптимизацията.

Освен Топ позиции в търсачките, резултатът от добрите поведенчески фактори е висока конверсия на ресурса, връщане на посетителите при вас отново и отново, и други показатели за успех на сайта.

Всеки, който има сайт или се занимава със SEO оптимизация, неведнъж е чувал, че е важно да създавате висококачествено и полезно съдържание, да увеличавате скоростта на зареждане на страниците, да правите сайтовете удобни и много други неща. Но всички тези неща не се явяват като отделни и независими фактори за класиране.

Резултатът от всички тези действия е подобряване на поведенческите фактори. Благодарение на висококачественото съдържание, удобната структура на сайта, бързото зареждане на страниците, потребителите четат статиите докрай, интересуват се от вашите продукти и оферти, прекарват повече време в сайта и се връщат към него в бъдеще.

 

Какви са поведенческите фактори?

Това са показатели за това как точно се държат хората на сайта. Или по-скоро:

 • колко време се задържат на страниците.
 • колко страници се преглеждат.
 • как взаимодействат с различни елементи на сайта.
 • връщат ли се отново на сайта.
 • колко бързо напускат сайта.
 • споделят ли в социалните мрежи.

Всичко това се взема предвид от търсачките и се използва за класиране на сайтове в органични резултати от търсенето. Най-популярните търсачки днес имат свои аналитични услуги, които улесняват идентифицирането на тези фактори, необходими за генериране на SERP. Така се анализират предпочитанията на реалните потребители, а не техническите трикове, които се използват при създаване на сайта и по-нататъшното му популяризиране.

 

Какво да направите, за да подобрите поведенческите фактори на сайта?

 

Отговорът е прост: създавайте сайтове, които бързо и ефективно решават задачите на потребителите.

 

Ето какво трябва да направите, за да постигнете това:

 • Публикувайте качествено съдържание. Ако това са статии, те трябва да бъдат написани на прост и разбираем език и при поискване да предоставят изчерпателна информация. Чувствайте се свободни да дадете повече данни. Понякога можете да чуете мнението, че в Интернет не е удобно да се чете много дълъг текст. Това е само отчасти вярно и в по-голяма степен важи за социалните мрежи. Когато пишете материал по сериозна тема – не се страхувайте да дадете на читателя повече данни. Първо, това намалява риска от отказ, и второ, увеличава времето на сесията.
 • Направете сайта удобен. Каква е ползата от добра статия, ако никой не я намери и прочете? Разработете използваемостта и UX характеристиките, съставете удобно меню. Конфигурирайте адекватно търсене в сайта: така посетителите ще намерят необходимата информация по-бързо.
 • Работа върху дизайна. Сега тенденцията е голямо количество „въздушно” пространство на страниците. Направете четими заглавия, които веднага хващат окото и се четат с бегъл поглед. Фонът на текста трябва да е възможно най-контрастен. Ако всичко се слее и това предизвика напрежение в очите, потребителят ще напусне сайта, дори ако има полезно съдържание.
 • Направете оптимална структура и меню. Не забравяйте за правилото за три кликвания: потребителят трябва да достигне целта след 3-5 кликвания на мишката.
 • Брандирайте и увеличете разпознаваемостта на уебсайта – по този начин ще получите по-директен трафик. Хората, които са ви харесали, ще поставят сайта в отметките си или ще го посещават чрез директни заявки.
 • Публикувайте връзки към социалните мрежи и бутони за споделяне. Колкото повече споделяния има, толкова по-високо ще се покачва сайтът в резултатите от търсенето.
 • Преработете описанието на сайта – мета таговете Title и Description.
 • Оптимизирайте по релевантни думи. Времената, в които ключови думи по странични теми се вмъкваха в текста за увеличаване на трафика, отдавна са отминали.
 • Използвайте вътрешни връзки към други страници на сайта. Така потребителят ще премине към материалите, които го интересуват, като кликне върху тях директно в текста и без да прибягва до менюто или да търси.

 

Добрите поведенчески фактори със сигурност ще бъдат демонстрирани от сайт, който е съобразен с нуждите на реални потребители и на целевата аудитория. За това е необходимо правилно да го структурирате и да определите основните критерии за удобно взаимодействие.

 
Може да прочетете също: