В края на годината сме свидетели на все повече и повече статии посветени на свежите тенденции в оптимизацията на уеб сайтове. Екипът на Монтеди преся десетки материали, за да Ви осигури най-добрата SEO рецепта за 2018 година.

Mobile-First

Потребителското преживяване с всяка изминала година става все по-важен фактор за електронна търговия. Извеждането на mobile-first на първи план в SEO се очакваше отдавна.

Мобилният трафик нараства и изпреварва трафика от настолни компютри, и водещите търсачки (особено Google) са склонни да направят резултатите от търсенето по-удобни за собствениците на смартфони – те са приоритетна аудитория.

Възползвайте се от безплатните инструменти за уебмастъри от Google, Bing и Yandex, за да проверите готовността на сайта си за новите реалности. При анализ на скоростта на зареждане в Google конзолата цифри по-малки от 75/100 подсказват за проблеми.

Ако мобилната версия на сайта все още се зарежда бавно, се очаква по-нататъшен спад на класирането на сайта през 2018 г., включително и за дългоочаквания mobile-first.

Гласово търсене

Google съобщава, че 55% от тийнейджърите и 40% от възрастните потребители предпочитат гласово търсене. Тази тенденция се принуждава уебмастърите сериозно да погледнат към гласовата технология, в противен случай ще загубят борбата за млада и активна аудитория.

Гласово потребителите търсят локално съдържание 3 пъти повече от търсене с текст, така че не забравяйте да оптимизирате присъствието си в местните директории и справочници.

Работата над гласовото търсене включва използването на съвременни SEO тагове (например schema.org) и наличието на визуално привлекателни страници.

Гласовото търсене обикновено се базира на схема „въпрос-отговор“. Ако съдържанието не дава отговори на въпроси на потребителите, SEO специалиста го чака много работа.

Анализът на първите позиции в Google SERPs показва, че лидерите на всяка бизнес ниша осигуряват висококачествено съдържание, „въпрос-отговор“.

Традиционните фактори на SEO

Нововъведенията през 2018г. не отменят постоянния фокус към старото и добро on-page SEO.

Дългосрочните тенденции като оптимизация на HTML тагове и структура на URL адреси, дълго и качествено съдържание, използване на SSL, коректна настройка на sitemap и robots.txt файлове, остават в сила и днес.

Оптимизация за изкуствен интелект(AI)

С въвеждането на технологията AI Google RankBrain се появиха предпоставки за революция в оптимизацията на съдържанието. Въз основа на спекулативни информация за дейността на фирмата в областта на AI, очакваме нарастващото влияние на RankBrain за класирането.

Визуално търсене

Тъй като интернет става все по „визуално ориентиран“, търсене по изображение с право се счита за бъдещето. С анонсирането на технологията Google Lens на I/O конференцията през 2017 г. можем да очакваме, че търсачките ще започнат да прилагат активно визуалното търсене.

На първо място, това е необходимо за собствениците на мобилни устройства.

Pinterest стартира през 2017 г. технологията Lens, предлагайки на своята аудитория аналогични възможности. Визуалното търсене продължава да се оформя и големите лидери вече сериозно инвестират в тази област.

За да заемат достойно място във визуалното търсене, SEO специалистите не трябва да забравят за оптимизация на избрани фрагменти и маркери за изображение.

Оптимизация на сайт за социални мрежи

През последните години бързо се разраства списъка на социалните мрежи, които осигуряват растеж и нови възможности за Вашия бизнес.

От гледна точка на органичното търсене виждаме най-големите възможности за SEO в YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, VKontakte.

С оглед на жестоката конкуренция, винаги следвайте най-добрите традиции на SEO. Разработване на стратегия за популяризиране на аудио и видео съдържание, целящо постигането на максимален брой връзки. Това е успешно и навременно инвестиране в бъдещия трафик.

Доверие и популярност

Търсачките оценяват съдържанието по популярност, уместност/релевантност и надеждност. Входящите връзки от външни сайтове са все още един от най-важните фактори за класиране в Google. Но има и упорити слухове, че водещите търсачки ще променят подхода си към връзките, като фактор за класиране.

Ежедневна работа – това е тайната на SEO успеха.
Може да прочетете също: